Самонаблюдение

Всички вие трябва да се самонаблюдавате, да анализирате своите настроения и състояния и да не бъдете слепи нито за погрешките, нито за добродетелите си. Това значи нито да се надценявате, нито да се подценявате. Когато у човека се проявява известно чувство на гняв, на съмнение, то не е само негово. Това чувство едновременно се проявява в ред други същества, които са тясно свързани с него. Колкото повече човек се поддава на това чувство, толкова повече той се свързва с всички ония същества, които в това време преживяват същото чувство. При тези условия това чувство може да се усили толкова много, че да вземe заплашителни размери. В това време човек загубва всякакъв разсъдък. Защо? Защото воюва, бори се.
Това са бури в живота на хората, които имат своите добри и лоши последствия. След всичко това човек трябва дълго да работи, за да възстанови равновесието на своя душевен живот.
Лошите мисли в света съществуват, за да калят вашата воля, тъй че ние можем още в момента да ги неутрализираме. След всяка радост, след всяка приятна мисъл иде неприятна. Наблюдавайте колко време трае у вас всяка добра или лоша мисъл – това е нова психология. Трябва да проучваш себе си, защото ако не знаеш как се проявяваш ти самият, то как ще знаеш външните неща?

Петър Дънов

Самонаблюдение

One thought on “Самонаблюдение

  • май 10, 2016 at 1:10 pm
    Permalink

    Благодаря ви, че ви има 🙂

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.